kleding-verkoop-fabriek

Compensatiegesprek krijgt vervolg

De volledige compensatie voor de slachtoffers van de rampen in de kledingfabrieken in Bangladesh laat nog even op zich wachten.

Tijdens een bijeenkomst in Genève, Zwitserland kwamen bedrijven als C&A en Primark op 11 en 12 september bij elkaar om te praten over een compensatie voor de getroffen textielarbeiders. IndustriAll, Schone Kleren Campagne en de Workers Rights Consortium (WRC) presenteerden daar een schadevergoedingsprotocol. Op de website van ‘Schonen Kleren Campagne’ is echter te lezen dat de volledige compensatie nog langer op zich laat wachten. Deze organisatie, die pleit voor een wereld die alleen kleding verkoopt die geproduceerd is onder goede arbeidsomstandigheden, geeft aan dat 11 kledingmerken en detailhandelaren die orders hadden geplaatst in de betrokken fabrieken aanwezig waren bij de bijeenkomst in Genève. Er waren 27 kledingmerken uitgenodigd.

Uitkomst overleg
Schone Kleren Campagne presenteert de uitkomst van het tweedaagse overleg: nieuwe besprekingen binnen twee weken, een financiële bijdrage aan een fonds voor de gewonde arbeiders en nabestaanden. Dit fonds moet echter nog worden opgericht. Tot slot de toezegging om samen verder te gaan op de weg die Primark al eerder had ingeslagen, door verdere hulp te verlenen aan de slachtoffers. Primark stelt haar lokale financiële infrastructuur in Bangladesh ter beschikking voor de beschikbare noodfondsen. Primark was bovendien de enige die na het overleg ook aanbood om de salarisuitbetaling aan de bewuste gezinnen de komende drie maanden voort te zetten. C&A trekt ongeveer een miljoen euro uit voor de overlevenden van de brand in de Tazreen Fashions-fabriek in Dhaka.

Druk uitoefenen
Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne verklaart in het bericht op de website van Schone Kleren Campagne: “Schone Kleren Campagne blijft druk uitoefenen op de merken die nog geen bijdrage hebben geleverd aan het onderhandelingsproces en die nog geen toezeggingen hebben gedaan tot een substantiële bijdrage aan het compensatiefonds, om zo de bedragen te halen die nodig zijn om de arbeiders en hun gezinnen de hulp te geven waar ze volgens de internationale norm recht op hebben.”

Rampen
In april kwamen bij het instorten van een kledingfabriek van acht verdiepingen in Bangladesh meer dan 1.200 mensen om het leven en duizenden anderen raakten gewond. In november 2012 vond er in Bangladesh ook al een ramp plaats bij een kledingfabriek; 112 mensen kwamen om het leven bij een grote brand.